All posts in “вино”

Red wine rasted beef with polenta | Sitno seckano

Телешко во црвено вино и бакрдан / Red wine roasted beef with polenta

дали понекогаш ви останува неиспиено вино? ни нас. сепак некогаш, ретко, може да се случи да ни остане, па еве една идеја како да се искористи. ова е од оние јадења кои ги правам без рецепт. често правам такви јадења, и не мерам, користам состојки кои ги имаме во моментот, не запишувам и јадењето при секое правење е различно.

Continue Reading…

Pears cooked in red wine | Sitno seckano

Крушки во црвено вино / Pears in red wine

овие крушки ги направив уште пред некој месец, и некако останаа ненапишани, иако се многу вкусни, особено следниот ден, ладни, директно од фрижидер.

Continue Reading…

Сладолед со суви сливи и желе од вино / Prune and wine jelly ice cream

Топла, сончева есен, како оваа што ја имаме, е вистинското време за уживање во ваков сладолед. кремаст ванила сладолед, со суви сливи потопени во црно вино и ишаран со желе од вино, вкусовите се есенски.

Continue Reading…

Желе од вино / Wine jelly

ова желе е само за љубителите на виното. има јак вкус на вино, одлично оди со крекери и разни сирења, а го помина и тестот на моите колеги.

Continue Reading…

Варено вино / Mulled wine

scroll down for the recipe in english

Времето е само за варено вино. Многу е едноставно да се направи дома, можете да употребите разни зачини и овошја, а еве што употребив јас пред некој ден за вареното вино од сликите:

Continue Reading…