All posts in “apricots”

apricot plum black currant crisp

Крисп со кајсии, сливи и црни рибизли / Apricot plum black currant crisp

крисп или крамбл ни е омилено благо во лето. сите пролетни и летни овошја се одлични за крисп (јагоди, малини, вишни, кајсии, праски, сливи… освен дињи и лубеници), а на есен јаболка, круши, дуњи…

Continue Reading…

Превртено колаче со кајсии / Upside down apricot cake

не е дека немаме до сега правено превртени колачи. баш ова со сливи ни е едно од омилените дома, или истото во зима со јаболка, или ова со цреши и меко како душа тесто од пченкарно брашно. ама ова со кајсии е различно. прво, со кајсии е, иако многу е вкусно и со сливи или со комбинација од сливи и кајсии. второ, во тестото има многу ѓумбир и многу павлака.

Continue Reading…