apricot plum black currant crisp

крисп или крамбл ни е омилено благо во лето. сите пролетни и летни овошја се одлични за крисп (јагоди, малини, вишни, кајсии, праски, сливи… освен дињи и лубеници), а на есен јаболка, круши, дуњи…

apricot plum black currant crisp

scroll down for the recipe in english

за еден крисп не ви треба рецепт. исецкајте го овошјето директно во тавчето и помешајте го (или не) со малку нишесте. количината шеќер зависи од тоа колку е благо овошјето. јас со секое правење ставам сé помалку. за горниот дел измешајте овесни снегулки со јаткасти плодови и семки, додајте (или не) брашно, шеќер, зачини и спојте ги овие суви состојки со путер.

еве како јас ги правам крисповите во последно време. многу ми се допаѓа вкусот на печени сливи и кајсии, а тука додадов и многу црни рибизли, набавени од органската продавница на Прва кооператива на потрошувачи на органска храна “Добра Земја”.

за овој крисп овошјето го измешав со 1 лажица нишесте и 1 ½ лажица кафеав шеќер.

а за крцкавиот дел:

скоро 2 шољи овесни снегулки

½ шоља шеќер

цимет

по ½ шоља лешници и ореви

2 лажици ленено семе

80 – 100 g путер, ладен

може да се направи и рачно, ама јас крцкавиот дел го правам во сецко. прво ставам пола од овесните снегулки заедно со шеќерот, зачинот, јатките и семките и ги мелам кратко. го додавам путерот, исечен на коцки, и го оставам сецкото да го измеша со сувите состојки, па ги додавам останатите овесни снегулки и ги мешам во смесата со рака или со вилушка. потоа ставам помали и поголеми грутки од смесата врз овошјето и го ставам криспот да се пече на 175°C околу 40 минути, или додека површината не е заруменета, а овошјето не крчка од долу.

oдличен е за доручек, со јогурт или кефир.

apricot plum black currant crisp

crisp or crumble is our favorite dessert in summer. i make it with all the spring and summer fruits (strawberries, raspberries, sour cherries, apricots, peaches, plums… except melons and watermelons), and in fall with apples, pears, quince…

crumble nov-6

you don’t need a strict recipe for a crisp. cut the fruit directly in the pan and stir it (or don’t) with a little corn starch. how much sugar you add, depends on the tartness of the fruit. lately, i like crisps and crumbles with less sugar. for the crispy topping, mix oat flakes with nuts and seeds, add (or don’t) some flour, sugar, spices, and tie these dry ingredients with butter.

this is how i make the crisps lately. i love baked plums and apricots, and here i threw in some black currants from the organic shop of the first macedonian organic food cooperative.

i mixed the fruit with 1 tablespoon cornstarch and 1 ½ tablespoons brown sugar.

for the topping:

almost 2 cups oat flakes

½ cup sugar

ground cinammon

½ cup each hazelnuts and walnuts

2 tablespoons flax seeds

80 – 100 g butter, cold

i make it in a food processor. i put half of the oat flakes with the sugar, spices, nuts and seeds and process shortly.  i add the butter in cubes and process again until it incorporates with the dry ingredients. at the end i add the other half of the oat flakes and stir with a fork. i scatter clumps of the mixture over the fruit and bake the crisp at 175°C around 40 minutes, or until the top is golden and the fruit bubbles beneath.

it’s delicious for breakfast with yogurt or kefir.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Макаронс / Macarons
next post: Вртелешки со крем и овошје / Puff pastry pinwheels

Leave a Reply