овие слатки мали лапни-голтни колачиња важат за тешки за правење. и точно е, може да не излезат мазни и подигнати, ама тоа не е причина да не пробате да ги направите. а и да распукаат по површината, секако ќе бидат вкусни.

macarons-10

scroll down for the recipe in english

го следев овој рецепт и го прилагодив да бидат чоколадни.

115 g мелени бадеми*

230 g шеќер во прав

2 лажици какао во прав

144 g белки (од 3 или 4 јајца)

70 g шеќер

1  кесичка ванилин шеќер

малку сол

фил:

250 g маскарпоне

2 лажици мед

* обично за макаронси се користат лупени бадеми, ама јас сомлев нелупени, и тоа воопшто не влијаеше на вкусот или на текстурата на колачите. излегуваат околу 50 макаронси.

просејте ги мелените бадеми, а ако треба и шеќерот во прав и какаото. потоа помешајте ги.

ставете ги белките, шеќерот, ванилата и солта во вангла и почнете да ги матите со миксер, прво 3 минути на средна брзина, па 3 минути на малку поголема и уште 3 минути на најголема. јас правев кратки паузи на секои 3 минути матење. после сето тоа матење белките би требало да се многу цврсто изматени и да изгледаат суво.

додајте ја мешавината со бадеми и почнете да ја мешате со гумена шпатула. би требало сé да се измеша убаво со околу 40 движења, од доле, со префрлање, како да диплите. ако е смесата цврста и стојат врвови, треба уште да мешате. ако земете малку од смесата со лажица и ја истурите назад, кога е добро измешана истурениот дел прво стои, ама по неколку секунди полека се слева со останатиот дел. ако е потечна од тоа, смесата е премногу измешана и ќе биде тешко да се направат кругчиња.

јас го користев сетот за макаронс од карес. и слаткарската вреќичка и подлогата за печење се многу згодни.

наполнете ја слаткарската вреќичка со смесата за колачите и направете кругчиња на подлогата или врз хартија за печење. печете ги макаронсите во рерна загреана на 150°C околу 16-18 минути. би требало лесно да се одвојуваат кога се испечени. оставете ги да се оладат, па испечете ја втората тура.

а во меѓувреме, направете го филот. филот може да биде различен, комплициран слаткарски крем, стопено чоколадо или џем. јас решив да направам едноставен фил од маскарпоне и мед.

кога колачите ќе се оладат, спарете ги по големина и спојте ги со малку фил во средината. можат да се јадат веднаш, ама добри се и следниот ден, кога малку ќе омекнат. чувајте ги во фрижидер.

these sweet little bite-sized cookies have a reputation of being difficult to make. and that’s somewhat right, they can end with cracked tops or not rise enough to form “feet”. but that’s not a reason not to make them. they will be delicious anyway.

i followed this recipe and adapted it to make chocolate macarons.

macarons-22

115 g ground almonds or almond flour*

230 g powdered sugar

2 tablespoons cocoa powder

144 g egg whites (from 3 or 4 eggs)

70 g sugar

1 sachet vanilla sugar (8 g)

a pinch of salt

filling:

250 g mascarpone cheese

2 tablespoons honey

*i used unskinned almonds, but it didn’t affect the taste nor the texture of the macarons. this makes around 50 macarons.

sift the ground almonds, also the powdered sugar and cocoa if needed. mix.

put the egg whites, sugar, vanilla and salt in a big bowl and start beating with an electric mixer, first 3 minutes at medium speed. increase the speed and beat again 3 minutes, then 3 more at highest speed. i made short stops between the 3-minute whippings. at the end the meringue should be very stiff and look dry.

add the almond mixture and start folding with a rubber spatula. the whole mixing and folding should not take more than 40 – 50 strokes. if it is too stiff and peaks form and don’t flatten, you should mix more. if you take a small amount of batter and pour it back it should incorporate back in the batter within a few seconds. if it’s runny, then the batter is overmixed and it will be difficult to pipe circles.

i used the macaron kit from kares. piping is easy with the pastry bag (box) and the baking mat.

fill the pastry bag with batter and pipe circles on the making mat, or on baking paper. bake the macarons in an oven preheated at 150°C around 16-18 minutes. they should peel easily when done. let cool, and bake the second round.

meanwhile, make the filling. macarons can be filled with all sorts of fillings, pastry creams, chocolate ganache or fruit jam. i decided on a simple filling of mascarpone cheese with honey.

once all the cookies are cooled, pair them in size and sandwich with a little filling. can be served immediately, but are also nice the next day after they softened a little. keep in the fridge.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Браунис со виолетов сладок компир / Purple sweet potato brownies
next post: Крисп со кајсии, сливи и црни рибизли / Apricot plum black currant crisp

Leave a Reply