оваа манџа ја правеше баба ми понекогаш, а мене ми е многу вкусна, иако комбинацијата може да звучи чудно.
scroll down for the recipe in english

4 средни главици кромид
3 пилешки копани со докопан (или 4-5 копани, понекогаш докопаните се многу мрсни)
1 лажица црвен пипер
10тина суви модри сливи
1/2 – 1 шоља сок од патлиџан
сол и бибер

исецкајте го кромидот не многу ситно и запржете го малку. потоа ставете го црвениот пипер и парчињата пилешко и вода колку да се покрие сето тоа (или малку повеќе) и оставете го да се вари на средно. негде на средина на варењето ставете ги сувите сливи и сокот од патлиџан и оставете да се довари пилешкото. ставете сол и бибер по вкус и послужете ја манџата со мек леб и свежи лути пиперки.

this stew is something my grandmother used to make, and i like it a lot, despite the unusual addition of prunes.

4 medium onions
3 drumsticks with thighs (or 4-5 drumsticks only, because i find tighs too fatty)
1 tablespoon paprika
10 prunes
1/2 – 1 cup tomato juice
salt and pepper

slice the onions and saute them in a little oil, then add the paprika and the chicken pieces and enough water to cover it all (or a little more than that) and cook on medium temperature. when the chicken is half-cooked add the prunes and the tomato juice and cook until the meat is tender. season with salt and pepper and serve with crusty bread and hot green peppers.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Галети со крушки / Pear galettes
next post: Фокача со грозје / Grape focaccia

Leave a Reply