кога ќе купите една китка жалфија за да направите свинско со неа или да ја ставите помеѓу две тенки компирчиња кои ќе ги испржите во вкусен домашен чипс, треба да знаете дека ќе ви остане уште многу жалфија за други вкусни рецепти. еден од нив е овој, позајмен повторно од џејми оливер.
scroll down for the recipe in english

жалфијата најдобро ќе ја зачувате ако ја завиткате во влажна кујнска хартија и ја ставите во кеса во фрижидер. така може да се чува дури десетина дена. за тоа време ставајте ја во секое јадење додека на домашните не им здодее.

рецептот на џејми е за цела кокошка, ама кај нас дома цела кокошка некако тешко се дојадува.

за тројца:
3 пилешки копани со докопан
30 gr путер
малку маслиново масло
1/2 лажиче мелен цимет
неколку ливчиња свежа жалфија
рендана кора од еден лимон
4-5 чешниња лук, неизлупени и малку смачкани
250-300 ml млеко

во тавчето во кое ќе се пече пилешкото, стопете го путерот со малку маслиново масло и испржете ги копаните од двете страни, малку да се заруменат. ставете ги и другите состојки во тавчето и ставете го да се пече во рерна загреана на 190°C, околу 45 минути, или додека месото не е сосем испечено. одвреме навреме прелевајте ги копаните со течноста.
многу убаво мириса и многу е вкусно. ние ова го јадевме со печени компири и моркови со кари и со похован карфиол.

if you buy fresh sage to make roasted pork with it or to put it between two thin potato slices to fry them in delicious homemade chips, you should know that you’ll have plenty more sage for other tasty recipes. one of them is this one, adapted from jamie oliver again.
you can keep the fresh sage for a week or ten days wrapped in dump kitchen paper, in a plastic bag in the fridge.

jamie makes this with a whole chicken, but in my home we can never finish a whole chicken

for 3:
3 chicken legs
30 gr butter
olive oil
1/2 teaspoon ground cinnamon
a handfull of fresh sage leaves
zest of one lemon
4-5 garlic cloves, unpeeled and crashed a little
250-300 ml milk

melt the butter with a little olive oil and fry the chicken legs from both sides until golden. add the rest of the ingredients, and cook in a preheated oven at 190°C for 45 minutes, or until the meat is done. baste with the cooking juice from time to time.
it smells very nice and is very tasty. we had it with roasted potatoes and carrots with curry and breaded cauliflower.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Лепче со спанаќ и сирење / Spinach and feta bread
next post: Карамелизирани Бриселски зелкички со јаболко ….. Caramelised Brussels Sprouts with apple

Trackbacks for this post

  1. Печен зеленчук во тесто / Roasted vegetables in batter | sitnoseckano

Leave a Reply