кутивчето со кинеска мешавина од пет зачини го имам одамна, ама некако, солените јадења што ги правев со него не ми се допаѓаа. го оставив да стои на полица и да фаќа прашина и го заборавив, сè додека еден, кога се мислев какво колаче да направам во модлата што ми ја даде баба ми, не ми светна да го ставам зачинот во шарениот колач. резултатот беше фантастичен.

3 јајца
2 шољи шеќер
1 шоља зејтин (јас обично ставам помалку)
3 шољи брашно
1 шоља млеко (или помалку)
1 прашок за пециво
1 ванилин шеќер
2 лажички мешавина од 5 зачини

сето ова измешајте го, сипете го во тавче или модла подмачкано со маргарин и печете го во загреана рерна на 200°C околу 20 мин., а потоа уште 15тина мин. на 150°C, или додека не се испече.

i had this little box of chinese five-spice powder for a while, but i didn’t like the savory recipes i made with it. so i put it on the shelf and forgot about it, till one day when i was thinking what to make in the mold my grandmother gave me, i remembered the five-spice powder box and decided to put it in this this cake.

3 eggs
2 cups sugar
1 cup (or less) vegetable oil
3 cups all-purpose flour
1 cup (or less) milk
1 sachet baking powder
1 satchet vanilla sugar
2 ts five-spice powder

mix all this, put in a buttered pan or mold and bake at 200°C around 20 min., then 15 min. more on 150°C.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Тосканска супа со грав / Tuscan bean soup
next post: Борачо грав …… Borracho beans

Leave a Reply