Green pea soup | SItno seckano

една ваква супа е баш за вакво топло време. кратко се готви, а потоа е вкусна и топла, веднаш послужена, а и ладна, откако ќе отстои во фрижидер.

Green pea soup | SItno seckano

1 кромид, не многу ситно исецкан

500-600 g грашок, замрзнат

пола целер

2 гранчиња со листови целер

1 l вода

испржете го на кратко кромидот, додајте ги грашокот, целерот со гранчињата и водата и оставете ги да се варат на средно тивко додека грашокот не омекне, 10-20 минути, а потоа додајте:

1 лажичка сол и

1 лукче, истолчено

и изблендирајте ја супата. убава е и веднаш, топла, а и ладна, од фрижидер. ние ја јадевме со козјо кисело млеко и солена гранола.

Green pea soup | SItno seckano

a soup just for this time of the year. it is made in no time, and then you can serve it right away, warm, but it is equally delicious served cold, from the fridge.

Green pea soup | SItno seckano

1 onion, roughly chopped

500-600 g green peas, frozen

half a celery root

2 celery stems with leaves

1 l water

saute the onion briefly, then add the peas, celery and celery leaves and the water and cook on medium heat until the peas are cooked, 10-20 minutes. then add:

1 teaspoon salt

1 garlic clove, minced

and blend the soup. serve warm or cold from the fridge. we had it with goat’s yogurt and savory granola.

Save

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Салата од макарони / Pasta salad
next post: Сладолед со слатко од смокви и ореви / Green fig walnut ice cream

Leave a Reply