хумусот е арапско мезе од наут. кој пробал – знае колку е добро, кој не пробал може сега да го проба, одлично оди со крекерите.

scroll down for the recipe in english

1,5 шоља наут
2 лукчиња, смачкани или исецкани
3-4 лажици сок од лимон
1,5 лажиче сол
маслиново масло
црвен пипер

ставете го наутот во тенџере со вода и оставете го да отстои неколку саати или преку ноќ. потоа варете го додека не омекне, околу 1 саат, зависи од наутот. ќе добиете околу 2,5 – 3 шољи сварен наут.

а можете да употребите и наут од конзерва, таквиот нема потреба да се вари.

ставете го наутот во блендер заедно со лукчињата, сокот од лимон и солта и додадете малку од течноста во која се варел, па изблендирајте го. додадете од течноста по потреба, за да добиете кремаста маса и блендирајте додека целиот наут не се сомеле. мене овде, малку по малку, ми отиде цела шоља од течноста.

со тоа хумусот е готов. претурете го во чинија, сипете малку маслиново масло, посипете го со црвен пипер и пробајте од хумусот со крекер.

hummus is a middle eastern dip. it is delicious with the cornmeal crackers. if you haven’t tried it, you should know that it’s very easy to make.

1,5 cup chickpeas
2 garlic cloves, minced
3-4 tablespoons lemon juice
1,5 teaspoon salt
olive oil
paprika

soak the chickpeas in water for a few hours or overnight. then boil it until tender, about 1 hour or so. you’ll get about 2,5 – 3 cups cooked chickpeas.

you can also use canned chickpeas, no need to boil.

put the chickpeas, garlic, lemon juice and salt in a blender along with some of the cooking liquid (or juices from the can) and blend, adding more of the cooking liquid until it’s smooth and creamy. here, adding a little at a time, i used 1 cup of the cooking liquid.

and that’s it. transfer the hummus to a plate, drizzle some olive oil, sprinkle with paprika and dig in.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Свинско со праз и цвекло со праз / Pork with leeks and beets with leeks
next post: Супа од праз и наут / Chickpea and leek soup

Leave a Reply