нема многу што да се каже за ова јадење, освен дека ми е најомиленото јадење во цел свет, особено кога ќе го направи мајка ми. лесно е, вкусно и совршено за овој период кога има убави пиперки и патлиџани.

scroll down for the recipe in english

за двајца:

4 зелени пиперки

3 зрели патлиџани

4 јајца

пиперките исечете ги на пола по должина, исчистете ги од семките, па исецкајте ги на тенки ленти и ставете ги да се пржат во тавче со загреан зејтин на средно. пржете ги неколку минути со повремено мешање со дрвена шпатула.

патлиџаните потопете ги во врела вода 1 минута, потоа засечете ги на долниот крај и излупете ги. исечете ги на парчиња и додајте ги кај пиперките, ставете сол, промешајте и пржете ги додека не се распаднат и поголемиот дел од течноста не испари.

јајцата изматете ги со сол во еден сад, истурете ги кај пиперките и патлиџаните и промешајте. намалете ја температурата ако јајцата почнат многу брзо да се пржат и мешајте постојано, додека не се целосно испржени, ама не пресушени. јадете го миш-машот веднаш, со убаво испечено лепче и сирење.

this is my favourite thing to eat in the whole world. i can eat this for breakfast, lunch or dinner. esspecially in summer when the peppers and tomatoes are most delicious.

for 2:

4 green peppers

3 ripe tomatoes

4 eggs

cut the peppers in half lenghtwise, discard the seeds and slice in thin strips. fry in oil on medium heat, stirring occasionally with a wooden spatula. don’t let them brown.

plunge the tomatoes in boiling water for a minute, then peel and chop in the pan with the peppers. add salt, stirr and cook until they soften and most of the liquid evaporates.

whisk the eggs with salt in a bowl, pour in the pan with the peppers and tomatoes and stir. lower heat if the eggs start to cook too quickly and stir constantly until the eggs are done, but not too dry. serve immediately with crusty bread and cheese.

 

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Сок од лубеница и портокал / Orange watermelon juice
next post: Супа од печен зеленчук / Roasted vegetables soup

Leave a Reply