знам дека ги цените брзите рецепти, а денешниов е еден таков: ориз и зеленчуци на пареа. одлучив да ги зачинам само со сол и црн бибер за да може да дојде до израз вистинскиот, чист вкус на зеленчукот, кој вака зготвен е ем омекнат ем крцкав.

oriz kares-2

scroll down for the recipe in english

испробав садови за готвење во микробранова печка и одлични се за брзо готвење вкусни јадења.

во садот за готвење ориз и житарки можете да сварите разни видови ориз, пченица, просо, овес или овесни снегулки, за само неколку минути без да има потреба да стоите до шпоретот и да мешате.

садот за готвење на пареа можете да го користите за готвење разни зеленчуци, овошја, месо, риба, паста, манџи, супи… и тоа за неколку минути. знаете дека готвењето на пареа им го засилува вкусот на зеленчуците, а им ги задржува хранливите состојки?

oriz kares-23

за 3 – 4 лица

за оризот:

240 g ориз*

500 ml вода

ставете ги оризот и водата во садот за готвење ориз, наместете го капакот и ставете го садот во микробранова печка, наместена на 800 W. гответе го оризот 13 минути, а потоа внимателно извадете го садот, може да биде загреан, и оставете го оризот да отстои 3 минути.

можете да ставите малку сол на почеток на готвењето или на крајот.

* јас го испробав садот со кочански и со ориз карнароли, со одлични резултати.

oriz kares-7

за зеленчукот:

1/2 тиквица

2 моркова

1 пиперка

1 кромид

боранија

сол, бибер

маслиново масло

исечете го зеленчукот на парчиња со отприлика иста големина. во дното на садот ставете  2 лажици вода, поставете ја подлогата, наредете ги зеленчуците, посипете ги со сол, свежо мелен црн бибер и малку маслиново масло, затворете го капакот на садот и ставете го во микробрановата печка. јас ги готвев овие зеленчуци 8 минути. во зависност од типот на зеленчукот и количината, може да им треба помалку или повеќе време.

садовите во кои е зготвен овој рецепт можете да ги најдете во kares. очекувајте и други интересни јадења зготвени во овие садови.

oriz kares-6

i know you are in quest of quick recipes, and today’s recipe is just that: rice with steamed vegetables. i decided to keep the seasonings to minimum and added just salt and black pepper, so the true taste of the vegetables can shine. the vegetables cooked this way are soft and crunchy at the same time.

i tried cooking in microwave cookware and it turned out it is great for quick tasty meals.

the rice and grain cooker will come handy for cooking any type of rice or grains, in just minutes, without the need to stand by the stove and stir.

the steam case can be used in the microwave or oven, for vegetables, fruits, meat, fish, pasta, soups and stews… did you know that steaming vegetables intensifies their flavor?

oriz kares-20

for 3 – 4 servings

for the rice:

240 g rice*

500 ml water

put rice and water in the cooker, cover and place in the microwave at 800 W. cook the rice for 13 minutes, then carefully take the cooker out of the oven, it may be hot, and let it sit for 3 minutes.

you can add salt to the rice before or after cooking.

* i cooked macedonian and carnaroli rice in the cooker, with great results.

oriz kares-12

for the vegetables:

1/2 zucchini

2 carrots

1 green pepper

1 onion

snap peas

salt, black pepper

olive oil

cut the vegetables in bite-sized pieces. put 2 tablespoons water at the bottom of the steam case, place the tray and put the vegetables. sprinkle with salt, freshly ground black pepper and a little olive oil, cover the lid and put in the microwave oven. i cooked these vegetables for 8 minutes. depending on the type of the vegetables and the quantity, it may take more or less time.

the cookware used in this recipe is from kares. i plan on using them more, so expect more interesting recipes.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Пилешко чили со зелен грав / Mung bean chicken chilli
next post: Колач со маскарпоне / Mascarpone cake

Leave a Reply