ова е нашата омилена супа. многу често ја правам, во големо тенџере и ни трае по неколку дена.

количините се отприлика, без мерење, а од состојките, пилешкото, морковите и компирите се обавезни, а друго, зависи од сезонската понуда на зеленчуци и моменталното расположение. пашканат, целер, брокули, карфиол, тиквица, грашок, многу ретко фиде, понекогаш една шака ориз или јачмен или пченица, магдонос или спанаќ или ливчиња целер… дури и листови од брокула или од карфиол. некогаш додавам изматено јајце, некогаш кнедли… јас ја јадам со многу бибер.

scroll down for the recipe in english

за супа како оваа:

1 пилешки копан, замрзнат или свеж

1 – 2 компира, исечени на коцкички

2 – 3 моркова, исечени на кругчиња

неколку парчиња брокула и неколку ливчиња

неколку парчиња карфиол

1 шака пченица

1-2 лажички сол, по вкус

1-2 лажички мешан сушен зеленчук

наполнете големо тенџере со вода и ставете го копанот да се вари, прво на јако, а кога ќе зоврие водата, намалете ја температурата на слабо, ставете капак на тенџерето и оставете го копанот да се вари додека не е целосно сварен и месото не почне да се одвојува од коската.

извадете го копанот од супата и оставете го да се олади. ставете ги да се варат компирите и малку зголемете ја температурата на ринглата. на компирите им треба повеќе време да се сварат од другите зеленчуци, па ги ставам први. не сакам ни еден зеленчук да биде преварен, па секој влегува по тенџерето кога ќе му дојде ред. кога копанот ќе се олади доволно да можете да го држите, одвојте го месото од коската и од кожата, исецкајте го и вратете го во супата.

варете ги компирите 10-тина минути, не мора да се целосно омекнати, ќе се доварат заедно со другите работи. ако ставате целер, сега му е време, па пашканат. после компирите ставете ја и пченицата и сушениот зеленчук. потоа морковите, а 10-тина минути по морковите, карфиолот и солта. потоа дршките од брокулите, а кога сé ќе биде сварено, ставете ги брокулите заедно со неколку нивни ливчиња и оставете ги да се варат само 1 – 2 минути. тргнете го тенџерето од шпоретот и ставете магдонос, ако имате, или неколку листови спанаќ.

послужете ја супата веднаш.

this is the soup that’s favourite at my house. i make it very often, in a big pot, to last a few days.

i vary the ingredients, not measuring anything, but chicken, carrots and potatoes are a must. everything else depends on the season and my mood. parsnip, celery root, broccoli, cauliflower, courgette, peas, a handfull of rice, barley or wheat, fresh parsley, celery leaves, spinach… even broccoli or cauliflower leaves. sometimes i add an beaten egg or dumplings… i like it with a lot of freshly grated black pepper.

 

for a soup like this one:

за супа како оваа:

1 chicken thigh, frozen or fresh

1 – 2 potatoes, cubed

2 – 3 carrots, sliced

a few broccoli florets and a couple of broccoli leaves

a few cauliflower florets

a handfull of wheat grains

1-2 teaspoons salt, to taste

1-2 teaspoons mixed dried vegetables (like carrots, celery…)

fill a big pot with water and put the chicken thigh in it. bring to boil, then lower the heat, put a lid on the pot and cook the chicken until fully cooked and the meat starts to fall off the bone.

take the chicken thigh out of the soup and leave to cool. put the potato cubes in. the potatoes need longer to cook, so i put them in first. i don’t want any of the vegetables to be overcooked, so every one goes in the pot at the right time. when the chicken is cool enough to handle, discard the skin and the bone, shred the meat and put back in the soup.

cook the potatoes around 10 minutes. they don’t need to be fully cooked, they’ll continue cooking together with the rest of the vegetables. if you have celery root, now is the time for it, then parsnip. after the potatoes, put the wheat grains and the mixed dried vegetables. then the carrots. after around 10 minutes, the cauliflower and salt. then the broccoli stems. and when everything is cooked, add the broccoli florets and broccoli leaves and cook just a minute or 2. take the pot off the heat and add the parsley, if you have it, and a couple of spinach leaves.

serve immediately.

 

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Печени ендивии и салата од келераба / Baked endives and kohlrabi salad
next post: Панакота со кокос и калинка / Coconut pomegranate panna cotta

Trackbacks for this post

  1. Блог избор [Ноември, 2012] | Кригла Пиво

Leave a Reply