за четворица:
1 kg кромид (најдобро е главиците да бидат мали и да се остават цели, ама ако се поголеми, не смета да се пресечат на пола или на четвртина)
700 g телешко месо без коски, во парчиња
неколку чешниња лукче, неизлупени
бибер во зрна
сол, црвен пипер
неколку листа лорбер
2-3 лажици вински оцет
сето тоа + 700 ml до 1 l вода ставете го во големо тенџере на шпорет, покријте го со капак, да зоврие водата, а потоа оставете го да се вари на тивко 2 саата, или повеќе, додека месото не е сварено убаво.

for 4:
1 kg small onions (or bigger ones, cut in half)
700 g boneless beef, cut in pieces
a few garlic cloves, unpeeled
black peppercorns
salt, paprika
a few bay leaves
2-3 tablespoons red wine vinegar
 
put all of this + 700 ml to 1 l water in a big pot on the stove, put a lid and bring to boil, then lower the heat and leave it to cook for 2 hours, or more, until the meat is well cooked.
Print Friendly, PDF & Email
previous post: Бомбици ……. Cake pops
next post: Сутлијаш со и без портокал и лимон / Rice pudding with and without orange and lemon

Leave a Reply