во моето семејство не може да помине велигден без оваа салата. овие количини се отприлика доволни за двајца, а вие прилагодете ги според вашиот вкус.

scroll down for the recipe in english

1 канче (400 gr) овчо кисело млеко

2 тврдо варени јајца

1-2 млади лукчиња

сол, бибер

малку масло

јајцата излупете ги и исечете ги на четвртинки или на помали парчиња. лукчето исецкајте го ситно. измешајте ги полека сите состојки, внимателно јајцата да не се распаднат многу.

салатава оди добро со ракија.

in my family, no easter can pass without this salad. the quantities below are aproximately for two, but you can adjust them according to your taste.

400 gr sheep’s milk yogurt

2 hard boiled eggs

1-2 young garlics

salt, black pepper

a little oil

peel the eggs and cut in quarters or smaller pieces. slice the garlic, white and light green parts. mix everything slowly, carefull not to smash the eggs too much.

this salad is great with rakija.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Сладолед од портокал / Orange ice cream
next post: Чатни од лимон / Lemon chutney

Leave a Reply