одамна ја имам оваа алатка за сецкање тревки што се вика мезалуна и пред сто години го имам букмаркирано овој рецепт за правење песто како што го прават италијанските баби, а и секоја година садам босилок на тераса, ама дури сега се наканив да направам песто. мислев дека е страшно тешко, сецкањето, ама не е. ок, има доста сецкање, и не мора да имате мезалуна, може да употребите и голем остар нож, ама целиот напор се исплати. домашното песто има појак и посвеж вкус од купечкото.

ви треба:
купче свеж босилок, само ливчињата, колку се помлади, толку подобро
3 лукчиња
шака пињоли (јас ставив цела кесичка од оние што се продаваат во веро)
3/4 шоља свежо изрендан пармезан
неколку лажици маслиново масло

почнете со сецкање на лукчето со 1/3 од босилокот, па постепено додавајте босилок и сецкајте, потоа додадете пола од пињолите, сецкајте, па останатите пињоли, уште сецкајте, додајте пола од пармезанот, сецкајте, па останатиот пармезан, уште сецкајте додека сé не стане ептен ситно исецкано и убаво измешано.

ставете го пестото во тегличка и покријте го со неколку лажици маслиново масло. пестото може да стои во фрижидер недела – две, ама најубаво е првите денови.

i have this mezzaluna for ages and i bookmarked this recipe for making pesto like an italian grandmother a hundred years ago and although i grow my own basil, i haven’t made pesto till now. i thought it would be very hard, but it isn’t. there is a lot of chopping but it’s worth it, homemade pesto is much more flavourful.

you’ll need:

a large bunch of fresh basil, leaves only
3 cloves of garlic
one handful of raw pine nuts
3/4 cup parmesan, loosely packed and freshly grated
a few tablespoons of extra-virgin olive oil

start by chopping the garlic with 1/3 of the basil, add more basil, chop, add half of the pine nuts, chop, the rest of the pine nuts, chop, add half of the parmesan, chop, add the rest of the parmesan and chop until everything is finelly minced.
put the pesto in a jar and cover with a few tablespoons of extra-virgin olive oil. you can keep the pesto in the fridge for a couple of weeks, but it’s best in the first few days.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Домашна гарам масала …… Homemade garam masala
next post: Гоанско кари со риба со гарам масала ……. Goan Fish Curry with garam masala

3 Comments

  1. Емили

    Бојана здраво. Македонка сум, Живеам во Италија, Џенова, во градот на оригиналното „ПЕСТО ЏЕНОВЕЗЕ„. Сакам да ти кажам дека не само бабите во Италија туку и децата и малдите и сите прават и јадат песто од босолок кое тука освен во домовите се продава во супермаркетите направено од индустријата или од занаетчиските мали работилници за песто во Лигурија. Босилокот тука има посебен мириз кој го нема ниту еден босилок од било кој дел на Италија или светот …. и не се прави со MEZZALUNA (меѕа луна)или нож туку во мермерен аван со толчник иако во поново време заради модерниот и брз живот се прави со супер брзите блендери или фрулатори. p.s. пробајте го со сварени шпагети, трофии или тренетте ригорозно „ал денте„ Поздрав од една твоја блог колешка!!!

  2. Емили, верувам дека босилокот во Џенова е нешто посебно, а следниот пат ќе пробам да го направам пестото во аван.
    p.s. ми се допаѓаат твоите мафини со ајвар.

Trackbacks for this post

  1. Пита со домати и песто од спанаќ / Tomato and spinach pesto pie | sitnoseckano

Leave a Reply