сендвичот мафалета не е единствената работа поради која би одела во њу орлеанс.

додека чекам да се створи прилика да отидам таму и да го пробам сендвичов во ресторанот во кој е измислен, решив да го направам дома. одличен е за носење на излет, ако одите некаде следниве денови.

sandwich muffaletta

scroll down for the recipe in anglish

muffaletta ingredients

многу лесно се прави, само земете округло лепче и наполнете го со тоа што ви се јаде или го имате дома. оригиналната мафалета е полна со маслинки, саламa и кашкавал, а јас во нашата ставив и други работи инспирирана од оваа.

го исеков горниот дел од лепчето и ја издлабив средината. дното го намачкав со мајонез, а потоа наредив неколку парчиња димен свински бут, па рендан кашкавал, малку срирача (лут чили сос), патлиџани, маслинки, краставица, урда, пржени печурки, рендано цвекло и пржена сланина.

mufuletta1

капакот го намачкав со павлака и го поклопив лепчето. лепчето треба да се завитка во хартија за печење или фолија и да се остави во фрижидер неколку часа поклопено со нешто тешко. а потоа, исечете го и уживајте.

round loaf muffaletta

i haven’t been to new orleans, but i’d like to, not just because of this deliciоus looking sandwich. but, until i do, i made a version of the muffaletta inspired by this one.

muffaletta sandwich

i cut the round loaf horizontally and scooped out the middle. i spread the bottom with mayonnaise and began to layer all the things: smoked pork, grated cheese, sriracha, tomatoes, olives, cucumber, ricotta, fried mushrooms, grated beetroot and fried bacon. i spread the top with sour cream.

the bread now needs to be wrapped in parchment paper and left in the fridge for a couple of hours, pressed down with something heavy. after that, all you have to do is to cut it in wedges and enjoy.

muffaletta

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Млади компирчиња / New potatoes
next post: Пинерлии / Cheese rolls

3 Comments

  1. Dragan Trajcevski

    Dali ke nosite od ova vo Istanbul? 🙂

  2. unique Henderson

    yummy look good will try

  3. Nancy

    Wow Bojana this looks great! I guess it tastes delicious. What a fabulous idea! I will try making this soon.

Leave a Reply