не можев да одолеам да не ги купам овие млади компирчиња пред некој ден на пазар. можеби претерав со бирање на најситните, ама ми изгледаа многу слатки.

 

mladi kompircinja-17

scroll down for the recipe in english

mladi kompircinja

вака зготвени, по рецепт на мајка ми, ми се највкусни, меки внатре, а заруменети од надвор.

mladi kompircinja-8

измијте ги компирчињата, нема потреба да се лупат, избришете ги и исечете ги на пола оние што се покрупни, важно е сите да бидат приближно иста големина.

mladi kompircinja-6

во големо тавче или тенџере со капак, во кое ќе ги собере компирчињата во еден слој, загрејте малку масло, на јако и ставете ги компирчињата. пржете ги со повремено мешање додека не се заруменат од сите страни. потоа посолете ги, намалете ја температурата на најслабо и веднаш затворете го тавчето со капак. гответе ги компирчињата вака уште 10-20 минути (во зависност од тоа колкави се), додека не омекнат и веднаш послужете ги.

mladi kompircinja-25

i couldn’t resist buying these little new potatoes at the green market the  other day. i may have gotten the smallest ones, but they looked so cute.

mladi kompircinja-11

this is my mother’s recipe and i love new potatoes cooked like this the most, soft inside and golden on the outside.

mladi kompircinja-16

wash the potatoes, no need to peel them, dry them and cut in half any that are bigger. it’s important that they all are aproximately the same size.

in a pan or a pot with a lid, big enough to arrange the potatoes in a single layer, heat a little vegetable oil at high heat and fry the potatoes until golden on all sides. add salt, lower the heat to lowest and cover immediately. cook the potatoes 10-20 minutes (depending on the size), until they are soft and serve right away.

 

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Чоколадно-портокалова торта / Chocolate-orange cake
next post: Мафалета / Muffaletta

2 Comments

  1. Nancy

    I love potatoes…….cooked in this way, is simply the best!

Trackbacks for this post

  1. Свински врат и хармоника компири / Pulled pork and hasselback potatoes | sitnoseckano

Leave a Reply