Peach kefir ice cream | Sitno seckano

варијанта на сладоледот со јогурт, овој е направен со процеден домашен кефир.

Peach kefir ice cream | Sitno seckano

оригиналниот рецепт од баба ми е едноставен, се матат еднакви количини јогурт, овошје и шеќер. ама јас сé почесто го правам со многу повеќе овошје и многу помалку шеќер. овде праските кратко ги зготвив за да им се интензивира вкусот и да пуштат повеќе сок, инаку сладоледов е вкусен и без готвење.

2 шољи густ кефир (или јогурт)

3 шољи праски, излупени и исецкани

½ шоља шеќер (или малку помалку)

праските и шеќерот ставете ги во тенџере на среден оган и гответе ги десетина минути, со повремено мешање. потоа изблендирајте ги и помешајте ги со кефирот. префрлете го сладоледот во сад со капак и оставете го да се замрзне, барем неколку часа пред да го послужите.

Peach kefir ice cream | Sitno seckano

seasonal fruit yogurt ice cream is the best. this one is a little different from the strawberry yogurt ice cream, because i made it with strained homemade kefir and i briefly cooked the peaches, to intensify their flavor and help them release more juices.

Peach kefir ice cream | Sitno seckano

my grandmother’s original recipe is simple: mix equal parts yogurt + fruit + sugar, but in time, i changed that. i use more fruit and less sugar every time i make it.

2 cups strained homemade kefir (or yogurt)

3 cups peaches, peeled and chopped

½ cup sugar (or a little less)

put peaches and sugar in a saucepan and cook over medium heat, stirring occasionally, for about 10 minutes, until the fruit softens a little and releases some juice and the sugar dissolves. blend the peaches with the kefir, put in a lidded container and freeze for a few hours before serving.

Save

Save

Save

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Лепињи со печени зеленчуци / Pita bread with roasted vegetables
next post: Колач со сливи / Plum cake

Leave a Reply