Clay pot roasted pork | Sitno seckano

глинените тавчиња се многу згодни за печење месо и зеленчуци. што и да испечете во нив ќе биде сочно и вкусно. јас долго време имам romertopf неглазирано тавче со капак, и да ми текнува почесто, би го користела почесто. многу ми се допаѓа како мека и сочна излегува кокошка испечена во него, а за зеленчуците под неа да не зборуваме. исто е и со зеленчуците под свинското, кромидот скоро стопен…

Clay pot roasted pork | Sitno seckanoscroll down for the recipe in english

тавчето и капакот пред употребата треба да ги потопите во вода, која глината ја впива и потоа ја испушта при печењето, а резултатот е сочно и меко месо и зеленчуци. нема потреба да се додава масло, ама може да се стави некоја течност, во случајов е пиво, кое дава интересен вкус. а зеленчуците можете да ги менувате како сакате, само јас не би ставила некои кои многу брзо се готват, како брокули, или би ги додала во последните десетина минути.

1 kg свински бут

1 голем кромид, исечен на кришки

2 моркова

2 пиперки

3-4 чешниња лукче

сол, бибер

други зачини (јас употребив зачин за свинско кој содржи црвен пипер, коријандер, ѓумбир, куркума, кардамом, кумин, пимент, чили и сушен кромид)

½ шоља пиво

потопете ги тавчето и капакот во вода половина час. потоа на дното ставете ги зеленчуците, посолете ги, па врз нив ставете го месото, зачинете го со сол, бибер и други зачини, и ставете го пивото.

затворете го садот со капакот и ставете го во ладна рерна да се пече. никако во загреана, бидејќи садот може да пукне. вклучете ја рерната на 200°C, и печете го свинското 1 час. потоа намалете ја температурата на 175°C и печете го уште 2 часа, а последните 15 минути тргнете го капакот.

внимавајте кога го вадите жешкиот глинен сад од рерната. не го ставајте врз шпоретот, ниту врз нешто ладно. најдобро е да го ставите врз некој мек, плутен или дрвен подметач.

глинениот сад не го мијте со средства за садови, бидејќи е порозен, ќе ги впие, а потоа може да ги испушти во јадењата. туку само со топла вода, откако целосно ќе се олади. оставете го неколку часа потопен во вода, ако има закоравени и тврди делови и употребете четка или сода бикарбона за триење.

Clay pot roasted pork | Sitno seckano

i love cooking meat and vegetables in this clay pot. they always turn out juicy and delicious. i have this romertopf clay baker from my mother for years now, and i wish i think more often about using it. i love roasting chicken and vegetables in it. the vegetables beneath the meat are perfectly cooked, the onion almost melted…

the pot and lid should be submerged in water before every use. the clay absorbs the moisture and releases it during cooking, resulting in soft and moist meat and vegetables. there is no need to add oil, but you can add some liquid, this time it’s beer, adding wonderful aroma. the vegetables can be changed according to your taste, but i wouldn’t recommend quick cooking vegetables, like broccoli, or add them in the last 10 minutes.

1 kg pork leg

1 onion

2 carrots

2 green peppers

3-4 garlic cloves

salt, pepper

other spices (i used a mix for pork which included paprika, coriander, ginger, turmeric, cardamom, cumin, allspice, chili and dried onion)

½ cup beer

soak the pot and lid in water for 30 minutes prior to cooking. arrange the vegetables on the bottom, season with salt, then put the meat over the vegetables. season the meat as well, with salt to taste and freshly grated black pepper and spices. pour in the beer.

cover the pot with the lid and place in a cold oven. clay pots should never be put in a preheated oven, or they may crack. turn the oven to 200°C and bake the pork for 1 hour. lower the temperature to 175°C and cook another 2 hours. then uncover and return to roast 15 minutes more.

be careful when removing the hot clay pot from the oven. don’t put it on the stove top or on a cold surface. use a soft heat pad or a wooden board.

never use soap when cleaning the pot, the clay is porous and will absorb the soupy water. clean the pot only after it is completely cooled, using warm water, and a brush and baking soda if necessary.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Салата од коренести зеленчуци / Root vegetable salad
next post: Динстана тиква / Candied pumpkin

Leave a Reply