некако, цело буре полно со зелки ми изгледаше застрашувачки. ниту имаме место за него, ниту можеме да изедеме толкава количина кисела зелка. затоа рецептов за сауеркраут од bonzai aphrodite супер ми дојде. киселата зелка е многу здрава. направив и кимчи, корејска туршија од зелка и моркови, ама за него во друга прилика.

sauerkraut

scroll down for the recipe in english

zelka kisela

ви треба само:

1 зелка

околу 1 лажица крупна морска сол на килограм зелка

kisela zelka sauerkraut

измијте и зачувајте 2 – 3 надворешни листови од зелката, а останатото исецкајте го тенко, како за салата, колку потенко толку подобро. ставете ја исецканата зелка во голем сад, посипете ја со солта и оставете ја да стои 1 саат. од солта зелката ќе пушти вода.

потоа изгмечете ја зелката за да пушти уште повеќе вода, па префрлете ја во чиста тегла. притиснете ја убаво зелката на дното, за течноста да дојде над неа. префрлете ја и целата течност од садот. треба да има барем 2 cm течност над зелката. сега земете ги оние цели листови зелка и ставете ги над сецканата зелка. тие служат да ги држат парчињата сецкана зелка да не лебдат во течноста. потоа ставете нешто што ќе тежи над нив, тацна, друга помала тегла полна со вода, ziplock кесичка полна со вода… нешто што нема да дозволи зелката да исплива на површината. покријте го сето тоа со филтер за кафе или крпа прицврстена со ластиче и оставете ја теглата на ладно.

zelka kisela sauerkraut

проверувајте ја теглата секој ден да не испливале парченца зелка на површината и притиснете ги назад ако треба, а на 2 – 3 дена пробајте. киселата зелка е готова тогаш кога ќе ви се допаѓа колку е кисела, тоа може да биде за 5 дена или за неколку недели. потоа во фрижидер може да стои со месеци.

мојава кисела зелка излезе прилично солена. можеби може да се стави и помалку сол, тоа ќе го пробам со следната тура, иако солта е потребна за зелката да пушти што повеќе вода и да не се расипе. во меѓувреме, добра идеја за јадење на оваа солена кисела зелка е со печени компири и колбаси.

sauerkraut kisela zelka vo tegla

a big barrel of whole fermented cabbages seemed intimidating to me. we neither have space for them in the apartment, nor we can eat them all. so this recipe for sauerkraut from bonzai aphrodite was what i was looking for. fermented cabbage is very healthy. i also made kimchi, but we’ll talk about that some other time.

kisela zelka

you need only:

1 cabbage

about 1 tablespoon sea salt per 2 pounds of cabbage

sauerkraut potatoe

wash and set aside 2 – 3 outer cabbage leaves. chop the rest as thinly as possible, put in a big bowl and sprinkle with salt. leave to stand for an hour. it will release a lot of water.

squeeze the cabbage to release more water, then transfer to a clean jar. press it down to make it more compact and let the water rise above it. add all the liquid from the bowl. it should rise at least 1 inch above the cabbage. now put some of the whole leaves in the jar over the shredded cabbage. they will keep the shreds from floating. then put something to weight them down, a small plate, a smaller jar filled with water, a ziplock bag filled with water. cover everything with a coffee filter or a tea towel and secure with a rubber band. leave the jar in a cool place.

sauerkraut sausage

check the jar every day to make sure the shreds didn’t float to the surface and press them back down if necessary. taste every few days. the sauerkraut is done when you like how it tastes. it may take 5 days or a few weeks. then it can be kept in the fridge for months.

my sauerkraut turned out pretty salty. maybe it can be made with less salt, i’ll try it with the next batch, even though the salt is needed for releasing the water and to keep the sauerkraut from spoiling. in the meantime, a good thing to do with this salty sour cabbage is to eat it with baked potatoes and sausages.

potatoe sauerkraut

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Новогодишни подароци / Christmas gifts
next post: Чоколаден тарт со калинка / Chocolate pomegranate tart

2 Comments

  1. ммммм! Ама е вкусна зелката!! Мора да го пробам ова со компир!
    Позз!! xo

Leave a Reply