има денови кога навистина не ми се готви, а ми се јаде нешто интересно. за нешто вакво, како овие полнети листови блитва, само прочачкајте што имате по фрижидерот.

scroll down for the recipe in english

наместо блитва можат да се наполнат и листови зелена салата, а внатре можете да ставите разни живи и зготвени зеленчуци, пржено мелено месо, сецкано пилешко бело месо од претходниот ручек, хумус, разни сосови и преливи… сé што ќе ви текне. вака како што јас ги наполнив, само со свежи зеленчуци и павлака, ќе ве најадат, а сепак ќе се чувствувате лесно.

за убаво да ги измиете листовите блитва, ставете ги во млака вода со оцет околу 10-тина минути. ова и ќе ги стопли и омекне, особено ако пред тоа биле во фрижидер. потоа отсечете ја дршката, а од задната страна на листот истенчете ја средната дебела жила.

употребете два листа за едно полнење, до пола преклопени. добро е да има нешто кремасто да ги поврзе работите и јас ставив павлака. потоа рендани моркови и рендано цвекло, патлиџан, краставица, пиперка и лут чили сос. завиткајте ги листовите блитва прво од страните, па замотајте ги како сарма. толку. уживајте во лесниот ручек.

some days i just don’t want to cook, but i still want to have a delicious lunch. for something like these swiss chard wraps all you need to do is peek inside your fridge. instead of swiss chard, you can use collard greens or lettuce leaves, and the filling can be anything from raw and cooked vegetables, cooked ground meat, cubed leftover chicken breast, humus… to various sauces. made with just raw vegetables and sour cream, like mine, they’ll make you feel satiated and energized, but not full.

to wash the swiss chard, soak the leaves in warm water and vinegar for about 10 minutes. this also makes them more flexible for rolling later. cut off the stalk and, using a sharp knife, shave the dense stalk that runs the length of the leaf until it is more or less the same thickness as the leaf.

use two leaves, partially overlapping. it’s good to have something creamy to hold things together and i used sour cream. then grated carrots and grated beetroot, tomato slices, cucamber, green pepper and hot chilli sauce. flip the sides of the swiss chard leaves up and then tuck and roll. enjoy your light lunch.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Колачи со лаванда и ореви / Lavеnder walnut scones
next post: Ликер од кафе / Coffee liqueur

Trackbacks for this post

  1. Посни рецепти / Lenten recipes | sitnoseckano

Leave a Reply