не се разбирам во коктели, ама од неодамна добив желба да пробам да смучкам некој. ова е мојот прв обид и беше супер. употребив џин, вотка не сакам баш, а и најдов убави сочни и благи грејпфрути и сé беше на место.

 

scroll down for the recipe in english

1 гранче свеж рузмарин + 1 лажица шеќер

60 ml џин

125 ml сок од црвен грејпфрут

неколку коцки мраз

исецкајте ги ливчињата рузмарин и истолчете ги со шеќерот.

намачкајте го работ од чашата со парче грејпфрут.  ставете го шеќерот во чинивче и брцнете го работ од чашата во него.

ставете мраз во чашата, сипете ги џинот и сокот од грејпфрут, малку промешајте и уживајте.

i don’t know much about cocktails, but recently i felt like making some. this is my first try, and it turned pretty good. i used gin since i don’t like votka, and nice juicy-sweet grapefruits.

1 tablespoon fresh chopped rosemary + 1 tablespoon sugar

60 ml gin

125 ml pink grapefruit juice

a couple of ice cubes

grind the rosemary with the sugar.

rub the edge of a glass on a wedge of grapefruit. put the rosemary sugar on a plate and rim the glass.

put the ice in the glass, add the gin and juice, stir gently and enjoy.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Coconut Bread ….. Колаче со кокос
next post: Салата со печено цвекло и анасон / Baked beetroot and fennel salad

2 Comments

  1. A really tasty looking cocktail, lovely and tender colour! Makes me dreaming of summer vacation… 🙂

Trackbacks for this post

  1. Salty Dog - Sitno Seckano

Leave a Reply