знаете дека многу сакаме да јадеме шопска, и ја јадеме скоро секој втор ден. е, ама оваа салата панзанела се заканува да и го заземе местото. барем мене многу ми се допаѓа, со преливот од оцет балсамик и лепчето кое ја упива течноста од патлиџаните.

scroll down for the recipe in english

panzanella

не знам да ви кажам овие количини за колку луѓе се, јас сама јадам голема здела за ручек, затоа видете по ваше.

2 големи патлиџани

1 краставица

1/2 кромид

2 – 3 парчиња стар леб

сол, бибер

маслиново масло

оцет балсамик

свеж босилок

лепчето и не мора да биде старо и суво. јас секако малку го печам во рерна откако ќе го исечам на коцки, наредени во еден слој во тавчето, на 200°C околу 10 – 15 минути. доволно е малку да се исуши, за да не се распаѓа кога ќе се потопи во сокот од патлиџаните и балсамикот.

ова лепче е домашно месено, со интегрално брашно од спелта, свеж магдонос и лукче, идеално за оваа салата, само не го сликавме пред да го исечам. ќе мора пак да го направам.

ставете ги во здела исецканите патлиџани, краставица и кромид, додајте сол, бибер, маслиново масло, босилек и балсамик оцет и промешајте. потоа додајте ги коцките леб и уште еднаш промешајте.

panzanella-2

you know we love shopska salad. we make it a few times a week. but this salad, panzanella, is seriously taking it’s place. i like the way the bread soaks the tomato juices and the balsamic vinegar.

2 big tomatoes

1 cucumber

1/2 onion

2 – 3 slices old bread

salt, black pepper

olive oil

balsamic vinegar

fresh basil

you don’t have to use old bread. i like to put it in the oven, anyway, cubed, and in one layer, for 10 – 15 minutes at 200°C, just to dry out a little. if you don’t do this, the bread will fall apart from the tomato juices.

i made this bread from whole spelt flour, parsley and garlic, and it’s perfect for a salad like this, but we didn’t take photos of it before i sliced it. i’ll have to make it again.

cut the tomatoes and cucumber in chunks, slice the onion and put everything in a bowl. add salt, pepper, olive oil, torn basil leaves and balsamic vinegar, stir, then add the bread cubes and stir again.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Пилешко виндалу и наан лепчиња / Chicken vindaloo with naan
next post: Салата со наут и заатр / Chickpea za’atar salad

Leave a Reply