мајка ми ги нашла овие бели модри патлиџани на пазар и ги купила да ги пробаме. не знаев што е најпогодно да се зготви со нив, па неколку дена стоеја во кујна, додека не почнаа да се сушат. си реков дека е подобро да зготвам било што отколку да ги оставам да пропаднат и првото што го направив со еден од нив беше да го испечам на кришки со многу заатр. излезе многу вкусно, особено со печените патлиџани, сирење и балсамик крема (или кремаст балзамик). кремастиот балзамик е едноставно згуснат балзамик оцет и има поконцентриран вкус. јас го донесов од холандија, ама сум видела и тука по големите продавници. инаку во јадењево може да се употреби и обичен балзамик оцет.

scroll down for the recipe in english

bel modar patlidzan-16

исечете еден голем бел модар патлиџан на кришки дебели 6 – 8 mm. ставете малку масло во тавчето, наредете ги кришките, па прелијте ги со уште малку масло.

bel modar patlidzan-2

посолете ги и ставете доста заатр на секоја кришка, околу една полна лажичка. печете ги околу половина час на 200°C.

bel modar patlidzan-17

послужете ги веднаш со печените долгнавести патлиџани, издробено сирење, балзамик крема и свеж босилок.

bel modar patlidzan-9

these white eggplants are something new here, in macedonia. my mother bought a few when she saw them at the green market and brought them to me. i didn’t know what’s the most suitable way to cook them, so they stayed a couple of days on the kitchen counter, until one of them started to dry and become wrinkled. i figured it’s better to cook anything instead of letting them turn to waste, so i sliced one and roasted it with a lot of za’atar. it was delicious, especially with the roasted plum tomatoes, white cheese and balsamic cream. balsamic cream is simply reduced balsamic vinegar. i brought it from the netherlands, but then i spotted it here in the supermarket.

bel modar patlidzan-7

slice one big white eggplant around 6 – 8 mm thick. oil a big pan, arrange the eggplant slices and drizzle with some more oil.

bel modar patlidzan-14

sprinkle with salt and a generous amount of za’atar, about 1 teaspoon on each slice. roast at 200°C for half an hour.

serve immediately with the roasted plum tomatoes, crumbled white cheese, balsamic cream and fresh basil.

bel modar patlidzan-8

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Шпагети со печени патлиџани / Pasta with roasted tomatoes
next post: Штрудли со смокви / Fig newtons

Trackbacks for this post

  1. Посно / Lent | sitnoseckano

Leave a Reply