Rye plum galette | Sitno seckano

знам дека веќе нема сливи. јас оваа галета ја направив на крај на август. и до сега никако да го напишам рецептот. сепак, има смокви, круши, јаболка, тикви, дуњи… да, смокви. мислам со нив галетава би била совршена.

scroll down for the recipe in english

во целава галета има само една лажица шеќер, и беше доволно. некако брашното од ‘рж самото има своја слаткост и посебен вкус, како да е измешано со мелени лешници, бадеми и ореви, па во тестото не беше потребен шеќер.

Rye plum galette | Sitno seckano

2 шољи ‘ржано брашно

110 g путер, ладен

2 – 3 лажици кефир (или павлака)

3 – 4 лажици ладна вода (или колку што е потребно)

фил: сливи, цимет, 1 лажица шеќер

исечете го путерот на коцки па додајте го на брашното и мешајте со прсти или со блендер за тесто додека не се направат зрнца. додајте го кефирот и една по една лажица ладна вода и мешајте го тестото сé додека не успеете да ги споите зрнцата во топка тесто.

тестото може да се направи и неколку дена однапред и да стои во фрижидер додека не ви притреба, или да се замрзне на подолго време.

развлечете го тестото со сукало, врз малку побрашнета површина, до дебелина од околу 3 mm. префрлете го во големо плитко тавче или развлечете го директно врз хартија за печење посипана со малку брашно, ставена врз задната страна на најголемото тавче од рерната. наредете половинки сливи, оставајќи неколку сантиметри од ивицата празни. посипете ги сливите со цимет и шеќер. преклопете ги краевите од тестото врз филот, правејќи фалти.

ставете ја галетата да се пече околу 20-25 минути, во рерна загреана на 175°C, или додека тестото не се зарумени, а сливите да омекнат.

Rye plum galette | Sitno seckano

plum season is over, too soon if you ask me. i made this galette at the end of august, but a lot of things happen every day and this recipe isn’t written. anyway, the farmers markets are bursting with figs, pears, apples, pumpkins, quince… yes, figs would be perfect for this galette.

Rye plum galette | Sitno seckano

i put only one tablespoon of sugar in this whole galette and it was enough. the rye flour is sweet and has a unique nutty flavor, as if mixed with ground hazelnuts, almonds and walnuts, so the crust didn’t need any sugar.

Rye plum galette | Sitno seckano

2 cups rye flour

110 g butter, cold

2 – 3 tablespoons kefir (or sour cream)

3 – 4 tablespoons cold water (or as needed)

filling: plums, cinnamon, 1 tablespoon sugar

cut the butter in cubes and mix with the flour, with your fingers or with a pastry blender, until the butter is pea-sized. add the kefir and one by one tablespoon water and stir until you can form a ball of dough.

the dough can be made in advance and kept in the fridge for 3 – 5 days, or frozen for longer.

roll the dough on a floured surface until about 3 mm thick. transfer to a big shallow pan or roll it on the back side of a large cookie sheet lined with floured parchment paper. arrange the plum halves in a single layer, leaving a few centimeters around the edges. sprinkle the plums with cinnamon and sugar. fold the dough edge over the plums, making pleats as you go.

bake the galette for 20-25 minutes, in an oven preheated at 175°C, or until the dough is golden and the plums are softened a little.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Благо во шоља / Mug cakes
next post: Супа од сладок компир / Sweet potato soup

Leave a Reply