ако сакате бамји, пробајте ги вака, наполнети со многу зачини и испржени.

scroll down for the recipe in english

рецептот е од овде.

можеби изгледа комплицирано, ама воопшто не е, а бамјите се крцкави и вкусни.

околу ½ kg бамји

½ лажиче лут буковец

1 лажиче мелен кумин

3 лажички мелено семе од коријандер

5 лажици кокосово брашно

сол

околу 3 лажици масло

во мала здела измешајте ги зачините со кокосовото брашно.

измијте ги бамјите и избришете ги со крпа. отсечете ги дршките и врвовите и засечете ги по должина до средината. наполнете ги со мешавината од зачини и притиснете ги малце. подгответе ги сите бамји вака.

загрејте го маслото во тавче и испржете ги бамјите на средно, додека не се заруменат. пробајте по малку да ги вртите да се испржат од повеќе страни, без да испаднат зачините од нив. послужете ги топли.

if you like okra, try them cooked this way, filled with spices and fried.

the recipe is from here.

maybe it looks complicated, but it’s not, and the okra is crunchy and delicious.

around ½ kg okra

½ teaspoon red chilli flakes

1 teaspoon cumin powder

3 teaspoons coriander seed powder

5 tablespoons grated coconut

salt

about 3 tablespoons oil

mix the spices with the coconut.

wash the okra and dry them with a kitchen towel. remove the head and tail of the okra and make a slit lenghtwise.  stuff the spices and press a little. prepare all the okra like this.

heat oil in a flat non-stick pan and fry the stuffed okra on medium heat, untill they are golden and crispy. try to turn them from time to time, careful not to spill the spices. serve warm.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Чоколаден сладолед / Chocolate ice cream
next post: Печен зеленчук во тесто / Roasted vegetables in batter

Trackbacks for this post

  1. Посни рецепти / Lenten recipes | sitnoseckano

Leave a Reply