Chocolate cake | Sitno seckano

ситно сецкано наполни 7 години! и нас не ни се верува колку брзо помина ова време. изминатава година учествувавме на неколку интересни настани. направивме слатки мали тартчиња со маскарпоне и јагоди и солени со хумус за дегустацијата на “паратисима”. даниел го фотографираше, а јас зготвив кишови и мафини за еден од каталозите на “преплет”. учествувавме на првиот food talk macedonia! на матка. објавивме разновидни рецепти, од кои сакам да ги издвојам брауните со виолетов сладок компир, едноставниот колач со маскарпоне и макаронсите.

иако во последно време сме малку успорени и поретко објавуваме нови рецепти, или не онолку често колку што би сакале, тоа не значи дека немаме идеи или дека не готвиме. напротив, подготвуваме некои нови, малку поразлични работи. а како благодарност до сите вас што нé следите и ги пробувате нашите рецепти, еве една интензивно чоколадна торта.

Chocolate cake | Sitno seckano

рецептот е прилагоден од тука.

тесто:

1 ½ шоља брашно

9 лажици какао во прав

1 лажиче сода бикарбона

¼ лажиче прашок за пециво

115 g путер, омекнат

1 ½ шоља шеќер

2 јајца

¼ шоља вода, во која се растворени 2 лажици инстант кафе

¾ шоља кефир (или јогурт)

подгответе округло тавче со пречник од 22 cm. премачкајте го со путер и ставете на дното парче хартија за печење.

измешајте ги во една вангла брашното, какаото, содата и прашокот за пециво. во друга убаво изматете ги путерот и шеќерот, па додајте ги јајцата. додајте ги брашното, кафето и кефирот во 2 – 3 наврати и сé убаво измешајте.

сипете ја смесата во тавчето и ставете ја да се пече во рерна загреана на 175°C околу 50 минути. проверувајте ја после првите 30 минути, и ако површината почне пребрзо да потемнува, а во средина е сé уште течно, покријте ја лабаво со хартија за печење или алуминиумска фолија. проверете дали е тестото испечено со дрвена чепкалка.

фил:

280 g темно чоколадо (јас најчесто користам чоколадо со 60% – 75% какао делови, а тортава беше убава и со едно чоколадо во кое имаше искршени зрнца какао)

½ шоља слатка павлака

170 g путер

за филот, стопете го чоколадото со слатката павлака врз вода што полека врие или во микробранова. промешајте ги додека чоколадото не е сосем стопено, тргнете ја зделата од оган, па додајте го путерот на ситни коцки, и многу мешајте додека и тој целосно не се стопи и не се измеша убаво.

оставете го филот да се олади, само од време на време промешувајте го во случај да се одвои путерот. јас обично сум нестрплива, па го ставам филот во замрзнувач за побрзо да се олади и на секои 10 минути го мешам.

кога и тестото целосно ќе се олади, извадете го од тавчето, одлепете ја хартијата од дното и пресечете го на две кори. даниел тоа одлично го прави со конец, ама и со нож е лесно изводливо, а и не е фрка ако не ги исечете корите рамно. тестото и филот имаат скоро иста боја, па не се приметува многу ако негде не е рамно исечено. филот прилично се стврднува во фрижидер, па не го оставајте целосно да се стврдне. додека сé уште може да се мачка, премачкајте ја едната кора со половина од филот, врз него ставете ја другата кора, па премачкајте ја со остатокот од филот.

тортата може веднаш да се послужи, ама многу е вкусна и следните денови, кога филот и тестото некако ќе се претопат едно во друго.

понекогаш е можно, доколку тестото не е доволно оладено, мали делови од путерот да се одвојат и да се приметуваат кога ќе пресечете парче. нема никакво влијание на вкусот на тортата, ама сепак, убаво измешајте го филот, и почекајте тестото добро да се олади пред да ја филувате.

Chocolate cake | Sitno seckano

it’s our birthday. “sitno seckano” is 7 years old! we can’t believe how fast time flew by. this past year we participated in some interesting events. we made sweet little tarts with mascarpone and strawberries and savory ones with hummus for “paratissima”. daniel did the photography, and i cooked quiches and muffins for one of the “preplet” catalogues. we participated in the first food talk macedonia! at matka. here, on the blog, we wrote about some delicious recipes, i just want to remind you of the brownies with purple sweet potatoes, the simple mascarpone cake и the macarons.

i admit that we were a little slow in the past year, and we don’t post recipes as often as we would like, but that doesn’t mean that we have used up all our ideas and that we don’t cook that much. on the contrary, we are preparing some new and different things for you. and to express our gratitude to all of you who follow us and try our recipes, here is an intensely chocolaty cake, that is definitely easy to make.

the recipe is adapted from here.

dough:

1 ½ cups flour

9 tablespoons cocoa powder

1 teaspoon baking soda

¼ teaspoon baking powder

115 g butter, softened

1 ½ cups sugar

2 eggs

2 tablespoons instant coffee dissolved in ¼ cup water

¾ cup kefir (or yogurt)

butter a round 22 cm pan and line the bottom with parchment paper. mix flour, cocoa, baking soda and baking powder. separately, whisk the butter and sugar, add the eggs and whisk again. add flour mixture, coffee and kefir in 2 – 3 turns and mix everything well.

pour the batter in the prepared pan and bake in an oven preheated at 175°C around 50 minutes. check often after 30 minutes and cover with foil if the top starts to brown quickly before the middle is cooked. check with a wooden toothpick.

filling:

280 g dark chocolate (i usually use a chocolate with 60% – 75% cocoa, and this cake is also heavenly with a chocolate containing crushed cocoa beans)

½ cup cream

170 g butter, cut in small cubes

to make the filling, melt the chocolate and cream in a double boiler or in the microwave. stir until the chocolate is completely melted, then remove from heat, add the butter and stir until the butter is completely melted and incorporated.

leave the filling to cool completely, stirring occasionally to prevent the butter to separate. i usually don’t have patience for this, so i put the bowl with the filling in the freezer to speed the cooling process, but i stir every 10 minutes.

when the dough is completely cooled, remove it from the pan, peel the parchment paper from the bottom and cut in two layers. daniel does this wonderfully with a thread, but it is very easy executed with a big serrated knife, too. it’s no big deal if you don’t succeed to cut two perfect layers. the dough and the filling have almost same color, so it’s not very noticeable if you get wavy layers. the filling gets pretty hard in the fridge, so don’t leave it to harden completely. assemble the cake while it is still spreadable. spread half of the filling over one crust, cover with the second crust and spread the remaining of the filling.

the cake can be served at once, but it gets even more delicious the next days, when the filling and the crust mellow into each other.

sometimes, if the dough is not completely cooled, small bits of butter can separate from the filling and be visible when the cake is cut. it doesn’t affect the taste of the cake, but anyway, mix well the filling and wait until the dough is cooled.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Пица / Pizza
next post: Овошни крекери / Fruit bread crackers

Trackbacks for this post

  1. Чоколаден куглоф со капини / Blackberry chocolate bundt cake - Sitno Seckano

Leave a Reply