имаме рецепти за пици, не е дека не сме ја покриле таа тема до сега. само, работата е што ние дома прилично често јадеме пица и јас си зададов задача да го усовршам правењето на тестото. последниве неколку месеци сум прилично задоволна од тоа каков вкус и изглед има тестото. и целото правење не одзема многу време, нешто што ми е важно бидејќи не сакам да го поминам цел ден во кујна, иако уживам во готвењето. само треба малку планирање и правење на тестото некој ден однапред. мене баш тоа ми се чини дека ми ја олеснува работата, еден ден го правам тестото, а следните денови имам спремно тесто за пица, стапчиња со лукче и пармезан или стромболи.

spinach garlic lemon pizza | Sitno Seckano

scroll down for the recipe in english

pizza dough | sitno seckano

инаку, имам добар рецепт и за пица без планирање, за оние денови кога доаѓате дома и ви се јаде нешто убаво, ама брзо да биде готово. ќе ви го кажам наскоро.

pizza dough | sitno seckano

1 kg брашно* тип 00 или тип 400

3 лажички сол

1/2 лажичка сув квасец

3 шољи вода (700 ml)

во голема вангла помешајте ги брашното, солта и квасецот, па постепено додајте ја водата и мешајте со дрвена лажица додека сé не е убаво размешано. од оваа количина јас обично еден ден правам 3 пици со пречник од околу 20 – 25 cm, а друг ден стромболи. можете да направите и пола доза.

покријте ја ванглата со кујнска крпа и оставете ја да стои околу 18 часа. ако ја правите целата доза, ќе ви треба навистина голема вангла. јас користам вангла од 4 литри, или го делам тестото во две малку помали вангли. ми се случило тестото да сака да побегне, затоа што прилично нараснува, иако има многу малку квасец.

вклучете ја рерната на 250°C (или на најјако) и оставете ја да се загрева еден час пред да ја печете пицата. оставете го внатре и големото плитко тавче да се загрева.

ако не ја правите целата количина одеднаш, земете од тестото онолку колку што ви треба, а остатокот чувајте го во фрижидер 3 – 5 дена.

подгответе парче хартија за печење, на кое ќе го ставите тестото за пица и кое лесно ќе го префрлите врз загреаното тавче. посипете го со брашно.

брцнете ги рацете во брашно и полека развлечете го тестото со прсти, без да го притискате многу. наредете го мастрафот врз тестото и ставете ја пицата да се пече околу 10 минути.

ние најчесто ги правиме пиците со домашен кечап, оригано, кашкавал, печурки и кулен или печеница за мартин и даниел, а пиперки за мене, ама мене најмногу ми се допаѓа премачкана само со маслиново масло во кое се измешани многу ситно исецкани свежи тревки и посипана со крупна сол.

* брашното тип 00 е најсоодветно за вакво тесто за пица, ама бидејќи го нема кај нас, добра замена е брашното тип 400. јас често правам тесто и со интегрално брашно, само во тој случај не е толку воздушесто, како што се гледа кај пицата со праз.

pizza | sitno seckano

рецептот за тестото е од тука.

pizza dough | sitno seckano

научно објаснето за тестото за пица можете да прочитате кај петар.

spinach garlic lemon pizza | Sitno Seckano

we already have pizza recipes, we have covered that theme. the thing is, we eat pizza at home quite often, and i decided to master the dough. the last few months i’m pretty satisfied with the taste and the look of the dough. it doesn’t take much time, which is important to me, because i don’t want to spend all day in the kitchen, although i love cooking. it only requires a little planning and making the dough a day ahead. i think it is what makes the whole preparation easier, i make the dough one day, and the next days i have it ready to bake pizza, garlic parmesan bread stick or stromboli.

i also have a good recipe for pizza that doesn’t need planning, for those days when you come home and you want something tasty but quick. i’ll post about it soon.

spinach garlic lemon pizza | Sitno Seckano

olive oil / garlic / preserved lemon / spinach pizza

spinach garlic lemon pizza | Sitno Seckano 

1 kg flour* type 00 (or type 400)

3 tablespoons salt

1/2 teaspoon active dry yeast

3 cups water (700 ml)

in a big bowl, combine flour, salt and yeast. slowly add water, while stirring with a wooden spoon, until well incorporated. from this dough i usually make three 20 – 25 cm pizzas one day, and stromboli some other day. you can easily half the dose.

cover the bowl with a tea towel and leave at room temperature around 18 hours.

turn the oven at the highest setting, about an hour before you intend to bake the pizza. that’s 250°C for our oven. i bake the pizzas on a big baking tray, turned upside-down and left in the oven while it is heating.

if you are not using all of the dough at once, take what you need and keep the rest in the fridge for 3 – 5 days.

cut a piece of baking paper the size of the baking tray, for easier transferring on the tray, and sprinkle heavily with flour.

dip your hands in flour and stretch the dough with your fingers, without using much pressure. arrange the toppings and bake around 10 minutes.

we usually have our pizzas with homemade ketchup, oregano, cheese, mushrooms and pepperoni for martin and daniel, and peppers for me. but i like the pizza best brushed only with extra virgin olive oil mixed with a lot of chopped fresh herbs and sprinkles with coarse sea salt.

* type 00 flour is what is typically used for this kind of pizza dough, but since it’s not available here, type 400 is a good substitute. i often sub some of the flour with whole wheat, but then the dough is not very aery, as is this pizza with leeks.

the recipe for the dough is from here.

and here you can read а scientific explanation of how the dough works.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Крушки во црвено вино / Pears in red wine
next post: Роденденска чоколадна торта / Birthday chocolate cake

Trackbacks for this post

  1. Лепињи со печени зеленчуци / Pita bread with roasted vegetables - Sitno Seckano
  2. Брзо тесто за пица / Quick pizza dough - Sitno Seckano

Leave a Reply