се залетав и купив голем врзоп праз, со повеќе од дваесет праза. добро што дома сакаме да го јадеме, а и многу е здрав, па веќе јадевме салати со свеж, ситно исецкан праз и маслинки, испржен со ориз, со шпагети и маскарпоне и во некоја форма на пита/галета/тарт. денешниот рецепт е една од тие варијанти, направена со тесто за пица.

pica so praz

и не мора да биде во форма на пица. може да се направи како галета, со тесто како ова од галетата со тиквици, или врз лиснато тесто. сите ги пробавме и сите се подеднакво вкусни. под слојот од праз можете да ставите рендан кашкавал или да го премачкате тестото со маскарпоне или кремсир или павлака, или и кашкавал и маскарпоне/кремсир/павлака. секако е добро.

scroll down for the recipe in english

pica so praz-3

заедно со празот можете да испржите и неколку печурки, колбас исечен на кругчиња или ситни парчиња свинско или пилешко. сé оди. совршен рецепт да се менуваат работите со секое правење, според ваша желба или според она што го имате дома, ама за мене главна ѕвезда во ова јадење е празот и најчесто не ми траба ништо друго со него освен малку кашкавал или тенок слој маскарпоне.

2 – 3 средни праза

1 мал кромид

сол

бибер

мајчина душица

2 – 4 лажици млеко

кашкавал

исечете го празот на половина по должина, па на тенко. исецкајте го и кромидот со слична големина и ставете ги да се пржат на средно, неколку минути. ставете сол, бибер, мајчина душица (или друга тревка по ваш вкус) и малку млеко, промешајте и гответе го празот уште неколку минути, додека малку не омекне. оставете го филот на страна, додека го подготвите тестото.

pica so praz-10

за тестото:

ова е од оние теста кои не се месат. се прави со малку квасец и му треба повеќе време да отстои, за да нарасне. со овие количини се добиваат 6 средни пици. може да се чува во фрижидер 4 – 5 дена и да се употреби онолку колку што ви треба. ние дел од тестото го направивме како класични пици со домашен кечап, оригано, кашкавал, печурки, кулен и печеница, а останатото само премачкано со маслиново масло и посипано со многу свежи тревки и крупна сол.

pica so praz-26

7½ шољи брашно*

4 лажички сол

½ лажичка квасец

3 шољи вода

* овој пат измешав сенаменско, тип 400, тип 500 и интегрално. кога имам брашно тип 00 (италијанско брашно за пица) го користам тоа, ама и без него тестото е многу вкусно. важно е доволно долго да нараснува и што помалку да се притиска кога се развлекува.

во голема вангла измешајте ги брашното, солта и квасецот. додајте ја полека водата и промешајте со дрвена лажица, додека не се спои сé убаво. тестото е многу лепливо, ама тоа е во ред. покријте ја ванглата со крпа и оставете ја додека тестото не нарасне дупло. во зависност од температурата во просторијата, тоа може да биде од неколку часа, до цел ден. јас обично го правам тестото навечер и го оставам до следниот ден.

ако не ја правите целата количина одеднаш, земете од тестото онолку колку што ви треба, а остатокот ставете го во фрижидер.

вклучете ја рерната на најјако, околу половина час пред да ја печете пицата. нашата оди до 250°C и немаме специјален камен за пица, па пиците најчесто ги печам на големото тавче од рерната, превртено и загреано додека се загрева и рерната.

подгответе парче хартија за печење, на кое ќе го ставите тестото за пица и кое лесно ќе го префрлите врз загреаното тавче.

намачкајте ги рацете со масло и полека развлечете го тестото, без да го притискате многу. изрендајте кашкавал врз него, распоредете го пржениот праз и ставете ја пицата да се пече околу 10 – 12 минути.

правењето на тестото можете да го видите тука.

pica so praz-36

i got carried away at the farmers market and bought a huge bundle of leeks, with more than twenty leeks. it’s a good thing that we like leeks and it’s very healthy, so we already had it raw in a salad with olives, fried with rice, or with spaggeti and mascarpone, or in some form of tart or galette. today’s recipe is a variation made with pizza dough.

it can be made as a galette, with a dough like the one for the zucchini galette. or with a puff pastry dough. we tried all the variations and they are all delicious. under the layer of leeks, you can put grated cheese or you can spread some mascarpone or cream cheese or sour cream. or you can do both, grated cheese and mascarpone/cream cheese/sour cream. everything goes.

add mushrooms to the leek topping, or sliced sausage or small pieces of pork or chicken, if you like. this is a perfect recipe for adapting to your liking or to the contents of your fridge. but for me, the leek is the star here, and i don’t need anything with it, except maybe a thin layer of mascarpone or grated cheese.

pica so praz-19

2 – 3 medium leeks

1 small onion

salt

black pepper

dried thyme

2 – 4 tablespoons milk

grated cheese

half the leeks lengthwise, then slice thinly. slice the onion in similar size. heat a little oil on medium heat and saute the leeks and onion for a few minutes. season with salt, black pepper and thyme (or other herbs you prefer) and add a little milk. stir and cook a few more minutes, until the leeks become slightly tender. leave the topping aside, until you prepare the dough.

pica so praz-24

for the dough:

this is a no-knead dough. there is very little yeast in it, and it needs more time to rise. the quantities are for 6 medium pizzas. it keeps in the fridge for 4 – 5 days and you can take the amount of dough that you need, and leave the rest for another day. we used some of the dough for classic pizzas with homemade ketchup, oregano, cheese, mushrooms and pepperoni, and the rest just brushed with olive oil and sprinkled with lots of fresh herbs and sea salt.

7½ cups flour*

4 teaspoons salt

½ teaspoon dry yeast

3 cups water

* this time i mixed all-purpose, white type 400, type 500 and whole-wheat flours. sometimes, when i have it, i use type 00 (italian pizza flour), but the pizza is equally tasty without it. it is more important to leave the dough enough time to rise and to handle it gently when stretching.

in a big bowl, combine flour, salt and yeast. slowly add the water, while stirring with a wooden spoon, until well incorporated. the dough will be very sticky. cover the bowl with a tea towel and leave at room temperature until the dough has doubled. depending on the temperature in the room, this can be somewhere from a few hours to whole day. i usually make the dough in the evening and leave to rise till the next day.

if you are not using all of the dough at once, take what you need and keep the rest in the fridge.

turn the oven at the highest setting, about half an hour before you intend to bake the pizza. that’s 250°C for our oven, and we don’t have a pizza stone, so i bake the pizzas on a big baking tray, turned upside-down and left in the oven while it is heating.

cut a piece of baking paper the size of the baking tray, for easier transferring on the tray.

cover your hands with oil and slowly stretch the dough, without using much pressure. cover the dough with grated cheese, arrange the leeks over the cheese and bake around 10 – 12 minutes.

here you can see how the dough is made.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Пченкарно лепче со жалфија / Sage cornbread
next post: Стапчиња со мак / Poppy seed breadsticks

Trackbacks for this post

  1. Пица / Pizza - Sitno Seckano

Leave a Reply