Cheesecake for two | Sitno seckano

понекогаш сакате брз десерт, без вклучување рерна, ниту микробранова. овој чизкејк во чаша се прави без печење, можете да направите само една или две чаши, а можете и да го дуплирате рецептот (или триплирате) и да подготвите повеќе чаши за повеќе луѓе.

Cheesecake for two | Sitno seckano

scroll down for the recipe in english

Cheesecake for two | Sitno seckano

за две чаши со чизкејк:

6 орео колачи (или некои слични сендвич колачи)

6 лажици кремсир*

2-3 лажици шеќер во прав

1 кесичка ванилин шеќер

два реда темно чоколадо (30 – 35g)

80ml слатка павлака

чоколадирани брусници

бадеми

искршете по 3 орео колачи во секоја чаша, истолчете ги и малку притистене ги. кремсирот помешајте го со шеќерот во прав и ванилата. распределете го во двете чаши. ставете ги чашите во замрзнувач додека го правите чоколадниот слој. јас употребив кремсир од “млеко од нашата фарма”.

загрејте ја слатката павлака на средно, додајте го чоколадото искршено на коцки и мешајте додека чоколадото не се стопи скоро цело. тргнете го тенџерето од шпорет и мешајте додека чоколадото не е целосно стопено.

истурете го чоколадниот крем врз кремсирот и украсете ги чашите со чоколадирани брусници и исецкани бадеми.

чизкејкот може да се јаде веднаш, а можете да го оставите во фрижидер убаво да се олади неколку часа или до следниот ден.

Cheesecake for two | Sitno seckano

sometimes you just need a quick dessert, without turning the oven on, nor using the microwave. this cheesecake requires no baking and can easily be made for one, two, or more people.

Cheesecake for two | Sitno seckano

for two glasses:

6 oreo cookies (or similar sandwich cookies)

6 tablespoons cream cheese

2-3 tablespoons confectioner’s sugar

1 tablespoon vanilla sugar

2 rows dark chocolate (30 – 35g)

80ml cream

chocolate covered dried cranberries

almonds

break 3 cookies into every glass and press them with a pestle. mix the cream cheese, confectioner’s sugar and vanilla, and divide among the glasses. leave the glasses in the freezer while you make the chocolate layer. i used cream cheese from “mleko od nasata farma”.

heat the cream on medium heat, add the chocolate broken into pieces and stir until the chocolate is almost fully melted. remove from heat and stir until all the chocolate melts and is mixed well.

pour the chocolate over the cream cheese in the glasses and decorate with chocolate covered dried cranberries and almonds.

the cheesecake can be served right away, or left in the fridge for a few hours or until the next day.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Тартчиња од кори / Filo dough tarts
next post: Чоколаден куглоф со капини / Blackberry chocolate bundt cake

Leave a Reply