Strawberry jam and creme crepe cake / Sitno seckano

ние јадеме многу палачинки. кога ги правам, правам планина од палачинки и ги јадеме и со солени и со благи работи: рендано сирење, кашкавал, павлака, крем сир, џемови, мед, еурокрем, по некоја празна, па пак со солено. и никогаш не остануваат доволно за торта. затоа овој пат направив многу повеќе и дваесетина тргнав на страна. а тортата е едноставна, филувана со домашен џем од јагоди и шлаг, за да се ослободат теглите за нови есенски џемови.

Strawberry jam and creme crepe cake / Sitno seckanoscroll down for the recipe in english

кога правам палачинки не ги мерам сите состојки. почнувам со 3 јајца и додавам брашно и некоја течност (млеко, вода, кисела вода, пиво…) додека не добијам смеса со добра густина. овој пат мерев и запишав, па еве ги состојките:

за палачинките

3 јајца

½ лажиче сол

½ лажица шеќер

2 лажици зејтин

1 шоља млеко + 1 шоља

1 шоља пиво + ½ шоља

2 шољи сенаменско брашно + 1 шоља

1 шоља вода + 1 ½ шоља

1 шоља интегрално брашно + 1 шоља

во голема вангла изматете ги јајцата со солта, шеќерот и маслото и потоа додајте брашно и течности. не мора да се држите до овие количини, важно е смесата да биде доволно густа/течна за да може лесно да се разлева по тавчето кога ќе го завртите и да биде мазна, без грутки.

смесата може да се направи со миксер, а може да измати и рачно. ако немате пиво, можете да ставите и кисела вода, или само млеко и вода.

Strawberry jam and creme crepe cake / Sitno seckano

можете да ја оставите смесата во фрижидер околу 30 минути, пред да ги пржите палачинките, ама и не мора. ставете малку масло во тавчето за палачинки и загрејте го убаво пред да почнете со пржењето. ставете од смесата во тавчето и завртете го да се разлее по целото дно. пржете ја палачинката од едната страна додека не почнат да се одвојуваат ивиците, а потоа превртете ја и пржете ја уште кратко од другата страна. пред да сипете повторно од смесата, капнете неколку капки масло во тавчето. пржењето оди брзо, особено ако ги правите палачинките во две тавчиња истовремено.

Strawberry jam and creme crepe cake / Sitno seckano

за тортата

20 – 25 палачинки

1½ тегла (од 300ml) домашен џем од јагоди

2 кесички шлаг

250 ml ладно млеко

2 лажички желатин

шлагот е како во оваа торта со јагоди. не ставив шеќер во него, затоа што не сакав тортата да биде многу блага, ама ако сакате – ставете. измешајте го желатинот во малку вода, околу 2 лажици, и загрејте го на средно додека целосно не се раствори. изматете го убаво шлагот со млекото (според упатството на кесичките), па додајте го желатинот и повторно изматете.

одвојте дваесетина палачинки за тортата (јас мислам дека мојава торта има 22), а другите можете веднаш да ги јадете. кога палачинките за тортата целосно ќе се оладат, мачкајте ги наизменично со по 2 – 3 лажици џем и шлаг и редете ги една врз друга. последната украсете ја со останатиот шлаг и ставете ја тортата да отстои во фрижидер. ние имавме трпение да чекаме еден час пред да ја пресечеме. вкусна е и вториот и третиот ден.

Strawberry jam and creme crepe cake / Sitno seckano

we eat crepes often. i usually make a mountain of crepes on weekends and we fill them with different sweet or savory fillings: grated white cheese, hard cheese, sour cream, cream cheese, jams, marmalade, honey, nutella, one or two empty ones, then again with the savory fillings. and there are never enough left for a crepe cake. so this time i made more and i put around 20 aside. and the cake is a simple one, filled with homemade strawberry jam and whipped cream, to empty some jars for new autumn jams.

Strawberry jam and creme crepe cake / Sitno seckano

i don’t measure the ingredients when i make crepes, i start with 3 eggs and add flour and liquids (milk, water, carbonated water, beer…) until i reach the right consistency. this time i measured and wrote down the ingredients:

crepes

3 eggs

½ teaspoon salt

½ tablespoon sugar

2 tablespoons oil

1 cup milk + 1 cup

1 cup beer + ½ cup

2 cups all-purpose flour + 1 cup

1 cup water + 1½ cup

1 cup whole wheat flour + 1 cup

in a large bowl whisk the eggs with the salt, sugar and oil, then add flour and liquids and stir until there are no lumps. you don’t have to follow these quantities to a t, the important thing is that the batter is thin/thick enough to spread easily when you swirl the pan.

you can use an electric mixer for mixing, but it can be done by hand, with a whisk, too. and if you don’t have beer, use carbonated water or just milk and water. the batter can be left in the fridge for 30 minutes before frying the crepes, but if you don’t have that time, you can skip that.

put a little oil in a crepe pan and heat it well on medium high heat. pour about half a cup of butter (or a little less) and swirl the pan to spread the batter to the edges. wait until the edge becomes dry, then flip with a spatula and cook the other side shortly. put a few drops of oil in the pan before you put batter for the next crepe. cooking goes quickly, especially if you use two pans simultaneously.

Strawberry jam and creme crepe cake / Sitno seckano

the cake

20 – 25 crepes

1½ jars homemade strawberry jam

2 sachets powder for whipped cream

250 ml cold milk

2 teaspoons gelatin powder

i made the whipped cream like in this strawberry cake. i didn’t put any sugar because i didn’t want very sweet cake, but you can do it according to your taste. mix the gelatin with 2 tablespoons water and heat on medium, stirring, until it melts. whip the cream powder with milk (follow the package instructions), then add the gelatin and stir.

Strawberry jam and creme crepe cake / Sitno seckano

put some crepes for the cake aside (i think i had 22 in my cake), you can eat the rest immediately. when the cake crepes have cooled completely, stack them in a serving plate, spreading with 2 – 3 tablespoons jam and whipped cream, alternatively. decorate the last one with the leftover whipped cream and put the cake in the fridge. we managed to wait for one hour before we cut the cake and indulged in it. the cake is equally good the second and third day.

Print Friendly, PDF & Email
previous post: Пилешки фахити / Chicken fajitas
next post: Киш и мафини за Преплет / Quiche and muffins for Preplet

Leave a Reply